Wat een scheve atlas kan veroorzaken

  • Nekspieren
  • Whiplash

De atlas, zo noemen we de bovenste halswervel, speelt een belangrijke rol in vele gezondheidspro-blemen. Hij torst niet alleen onze schedel met zijn inhoud, maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus of spanning van de wervelkolom en zelfs van het hele skelet.
Bij nagenoeg iedereen staat het hoofd in min of meerdere mate asymmetrisch op de eerste halswervel. Veelal gaat dit terug naar forse manipulatie bij de geboorte (zeker bij navelstreng om de hals, tang- of zuignapbevalling) of latere forse trauma’s zowel mechanisch en/of psychisch.

Een verschoven atlas is dan ook (mede)verantwoordelijk voor problemen in het hoofd, de wervelkolom en voor spontane compensaties in de lichaamshouding, die op zich weer andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand en de verergeringen door constitutie en trauma, veroorzaakt door bv. hersenschudding, whiplash, maar ook chronische psychische stress, leidt dit tot minder of meer uitgesproken klachten.

Klachten doordat:
• extra spierspanning ervoor moet zorgen dat het hoofd rechtop blijft staan.
• de verkleining van de opening tussen de schedel en het ruggenmergkanaal leidt tot een toegenomen druk op de hersenvliezen en de wervelslagaders, en een minder vlotte pulsatie van het ruggenmerg-vocht.
Kleine oorzaken, grote gevolgen.

Als de atlas niet op zijn goede plaats staat ontstaat er disbalans. Deze disbalans, alleen of in combinatie met andere factoren veroorzaakt migraine en andere hoofdpijnen, nekproblemen, rugpijn, spit, hernia en dergelijke. Geblokkeerde zenuwstrengen in de wervelkolom kunnen leiden tot pijn in één of beide heupgewrichten, meniscusproblemen, scheefstand van het bekken, beenlengteverschil tot en met holvoeten en hamertenen.

Bij kinderen die klachten hebben zoals AD(H)D staat de atlas in de meeste gevallen scheef. Ook moeders kunnen tijdens de bevalling, door verkeerd persen een atlasverschuiving oplopen. Maar ‘let op’: ook mensen die een operatie hebben ondergaan waarbij ze tijdens de operatie in een onnatuurlijke positie zijn gelegd kunnen na afloop whiplashklachten hebben.

De via Sante Natuurlijke Produkten door Opleidingscentrum Atlascorrectie Nederland gegeven opleiding is geaccrediteerd door LVNG, BTAC en VBAG. De atlastherapeuten zijn allen therapeuten/artsen met een gedegen medische kennis die op een verantwoorde wijze, zonder manipulatie, een atlascorrectie kunnen uitvoeren. Voor meer informatie over de cursus atlascorrectie, klik hier

De hoofddocent A.G.M. de Laat is Registertherapeut en heeft een eigen natuurgeneeskundige praktijk, A. de Laat, Praktijk Natuurlijke Geneeswijzen, gevestigd in Budel Dorplein. Voor meer informatie over de door hem uitgevoerde disciplines en werkwijze, zie www.natuurgeneeskundebudel.nl.